No items found.

Friars Walk

Location:
Reading Town Centre
Client:
Shaviram Group
Status:
Feasibility
Photography by:
Stefan Shaw Studio

Following a request from Reading Council to re-imagine the public realm between two large-scale emerging developments at the heart of Reading Town Centre - Lincoln / MGT’s Station Hill, and The Shaviram Group’s35-39 Friar Street, our new public realm connection ‘Friars Walk’ connects through Station Hill North toward Reading Station and establishes a new type of space for Reading.

The project is as much a story about people as it is about place. Our Vision is to bring together a holistic strategic programme with activity and play at its heart, mixing both urban park and civic square typologies.

With areas of direct sunlight, much of the space is shaded by the tall buildings wither side. The space is intended to work in many modes, creating spaces that work day‐to‐day for individuals, capable of being programmed in many ways for events of many different sizes.

The space offers a welcoming opened handed approach from the South, with a flexible open plan area ready for markets, events, art installations etc outside the primarily commercial / retail focussed section of the site. Toward the north, where residential entrances open onto the space, a naturalistic play space of boulders, sand and water unite the hard landscape areas of the two fronting developments, with the social life of the space is the primary sustainability driver.

A new ‘urban garden’ weaves in between the two primary zones, creating a green external environment in which the buildings sit, unifying the space, increasing biodiversity, and enhancing the public realms sense of place. Ideal for congregation and socialisation, the space has several accessible seating stations, bicycle parking stations and aims to become the vibrant and colourful heart at the centre of the new community.

Friars Walk

Location:
Reading Town Centre
Client:
Shaviram Group
Status:
Feasibility
Photography by:
Stefan Shaw Studio

Following a request from Reading Council to re-imagine the public realm between two large-scale emerging developments at the heart of Reading Town Centre - Lincoln / MGT’s Station Hill, and The Shaviram Group’s35-39 Friar Street, our new public realm connection ‘Friars Walk’ connects through Station Hill North toward Reading Station and establishes a new type of space for Reading.

The project is as much a story about people as it is about place. Our Vision is to bring together a holistic strategic programme with activity and play at its heart, mixing both urban park and civic square typologies.

With areas of direct sunlight, much of the space is shaded by the tall buildings wither side. The space is intended to work in many modes, creating spaces that work day‐to‐day for individuals, capable of being programmed in many ways for events of many different sizes.

The space offers a welcoming opened handed approach from the South, with a flexible open plan area ready for markets, events, art installations etc outside the primarily commercial / retail focussed section of the site. Toward the north, where residential entrances open onto the space, a naturalistic play space of boulders, sand and water unite the hard landscape areas of the two fronting developments, with the social life of the space is the primary sustainability driver.

A new ‘urban garden’ weaves in between the two primary zones, creating a green external environment in which the buildings sit, unifying the space, increasing biodiversity, and enhancing the public realms sense of place. Ideal for congregation and socialisation, the space has several accessible seating stations, bicycle parking stations and aims to become the vibrant and colourful heart at the centre of the new community.

No items found.