No items found.

Bethnal Green Road

Location:
Bethnal Green Road, London
Client:
Private
Status:
Planning Received
Photography by:
Stefan Shaw Studio

The neighbourhood around Bethnal Green Road is one of bustling and diverse activity. The high street forms a spine that serves the largely residential streets beyond. This social and urban model is common throughout London, but Bethnal Green has its own approach, one which reflects its cultural mix and brings the street to life through numerous shops that spill their activities and wares onto the pavement.

Our host building was one such building. Located within the Redchurch Street Conservation area, the former silk weaver’s cottage provided a ground and lower ground floor commercial space, with an active, heavily trafficked frontage to Bethnal Green Road. The upper floors provided residential accommodation in the form of two HMO dwellings, however the building was in a dire state of repair. Internally the rooms had undergone numerous revisions leaving them unrecognisable as modern-day residential accommodation, with the exterior crumbling in places and falling apart in others.

Our brief was to bring the London Stock Building back to full glory, and strip away years of neglect.

Led by Heritage consultants at Iceni, positive pre-application discussions with the London Borough of Tower Hamlets preceded an application for a heritage led façade retention scheme, in which the areas of significant historical value including the frontage to Bethnal Green Road and pitched tile roof above were to be retained, with new build areas to ward the rear of the constrained site.

The approved scheme includes fit for purpose commercial space at ground and lower ground, along with two high quality, single bedroom apartments and a duplex penthouse above.

Generous commercial space connects ground and lower ground whereas no connection had previously been available, while residential spaces above were granted a new, private communal entrance with secure bicycle and bin storage and an abundance of natural light.

The apartments are designed to create a connection with the street. Open plan living spaces are located toward the front of the building where the noisy hustle and bustle of London life is less of a concern, with bedrooms and private terraces toward the rear.

The brick cladding of the new areas creates a horizontal rhythm across the façade and reflects the sturdy masonry characteristics of Bethnal Greens industrial character, with a rooftop dormer extension in zinc to complete the contemporary mixed-use proposal.

Bethnal Green Road

Location:
Bethnal Green Road, London
Client:
Private
Status:
Planning Received
Photography by:
Stefan Shaw Studio

The neighbourhood around Bethnal Green Road is one of bustling and diverse activity. The high street forms a spine that serves the largely residential streets beyond. This social and urban model is common throughout London, but Bethnal Green has its own approach, one which reflects its cultural mix and brings the street to life through numerous shops that spill their activities and wares onto the pavement.

Our host building was one such building. Located within the Redchurch Street Conservation area, the former silk weaver’s cottage provided a ground and lower ground floor commercial space, with an active, heavily trafficked frontage to Bethnal Green Road. The upper floors provided residential accommodation in the form of two HMO dwellings, however the building was in a dire state of repair. Internally the rooms had undergone numerous revisions leaving them unrecognisable as modern-day residential accommodation, with the exterior crumbling in places and falling apart in others.

Our brief was to bring the London Stock Building back to full glory, and strip away years of neglect.

Led by Heritage consultants at Iceni, positive pre-application discussions with the London Borough of Tower Hamlets preceded an application for a heritage led façade retention scheme, in which the areas of significant historical value including the frontage to Bethnal Green Road and pitched tile roof above were to be retained, with new build areas to ward the rear of the constrained site.

The approved scheme includes fit for purpose commercial space at ground and lower ground, along with two high quality, single bedroom apartments and a duplex penthouse above.

Generous commercial space connects ground and lower ground whereas no connection had previously been available, while residential spaces above were granted a new, private communal entrance with secure bicycle and bin storage and an abundance of natural light.

The apartments are designed to create a connection with the street. Open plan living spaces are located toward the front of the building where the noisy hustle and bustle of London life is less of a concern, with bedrooms and private terraces toward the rear.

The brick cladding of the new areas creates a horizontal rhythm across the façade and reflects the sturdy masonry characteristics of Bethnal Greens industrial character, with a rooftop dormer extension in zinc to complete the contemporary mixed-use proposal.

No items found.