Torre Del Rico
No items found.
Torre Del Rico
Location:
Torre Del Rico, Spain
Client:
Caridad Cortes Carrion
Status:
Complete
Photography by:
Lucia Perez-Artacho Cortes

Set deep in the Spanish Countryside, this rural walled estate needed total redevelopment before it could be used as a family home. The stone walls were crumbling, the roof was leaking, and the layout was designed for farm utensils rather than families. Our brief was to re-plan the entire building, maximise daylight and views and maintain as much of the history and heritage of the existing building as possible.


We began by introducing an open plan living space toward the rear, creating framed views across the garden and landscape beyond. Large skylights above the stairs open the vertical circulation to the sky and increase the connection to the sky and improve direct sunlight.


The materials had to be robust, low maintenance and long lasting as the site is very exposed. The thick stone walls were repaired, and new openings introduced. The interior feels warm but spacious thanks to light colours and earthy robust finishes with exposed timber beams maintaining the aesthetics of the original building.

The client wanted the home to be self sufficient and as such our designs were rooted in sustainability. Solar thermal heating was installed to reduce demands on energy along with rainwater harvesting to reduce the homes dependency on the short supply of local water. Efficient insulation reduces heat gain in summer and prevents heat loss in the cold winters.

Landscape designs introduced a coppice of fruiting trees which enter the home through large picture windows to the rear façade and plans for a future pool to cool off in the sizzling summer sun are forthcoming.